• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Torba od snova

El. pošta Štampa PDF

Miroljub Todorović, osnivač signalizma, autor nekoliko desetina dela (poezija, esejistika, proza, knjige za decu...), dobitnik Krležine nagrade za životno delo, je 2010. objavio još jednu knjigu, „Torba od vrbovog pruća“, zbirku kratkih priča, snova, nađenih priča, mudrih saveta i uputstava, a nađe se i poneka kolaž-slika.

Todorovićevi tekstovi, s jedne strane, pripadaju avangardi, nalik su na slagalicu kojoj možete pristupiti sa bilo koje strane, i otkriti bar ponešto o sebi i drugima; s druge strane, memoarskog su karaktera, čak i – naročito i – kad se radi o prepričanim snovima, koji ovde nisu samo frojdovski carski put u nesvesno, već i put u prošlost i u opsesije zaostale iz prošlosti.

Najbolja reč koja bi opisala tekstove iz ove knjige je „igra“. Čak i kada se radi o naizgled veoma praktičnim savetima, i tu ima igre, ponekad i grotesknog (kao u savetu kako muškarac da uzme ženu kako bi dobio sina). Naizgled, tekstovi nisu međusobno povezani; međutim, imaju bar jedan zajednički imenilac, a to je sam autor, pa će tako, recimo, biti povezano prisećanje na psa koji ga je ujeo kada je imao šest godina, san o psima koji ga napadaju dok pokušava da pronađe radnju u kojoj ima hleba, i tekst (sa neskrivenom antipatijom) o robotu-psu koji je toliko savršeno napravljen da će čak stati pod drvo, podići nogu, i obaviti ono što živi psi u takvim prilikama obavljaju.

Druga reč koja bi opisala tekstove iz ove knjige je „asocijacija“. Često vrlo slobodna, nekad i jedini ključ za praćenje određenog teksta. Asocijacija na jednu stvar vodiće nečemu drugom, trećem, petom, vodiće čitaoca u slobodno lutanje, uz knjigu kao inspiraciju, i sopstvenu maštu kao jedino ograničenje.

I još nešto bitno za „Torbu od vrbovog pruća“: san. Ne samo piščev san, ni samo piščevo prisećanje, već i podsticaj za čitaoca da i sam sanja, i da i sam stvara. Podsticaj koji je jedna od najvrednijih stvari koje knjiga – bilo koja knjiga – može da pruži.

Ivana Milaković


Poslednje ažurirano ( petak, 24 februar 2012 14:52 )