• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Pisarev u BLICU o NASTAVIĆE SE

El. pošta Štampa PDF

Iz "Blica", nedelja 4. oktobar 2009. godine, podlistak "Knjiga", urednik Aleksandar Gatalica, tekst o "Nastaviće se..." Ilije Bakića

Nastaviće se...

OVO JE KNJIGA: „otkačenih" priča zasnovanih na postojećoj ikonografiji kultnih strip junaka: Taličnom Tomu i Daltonima, Fantomu, Betmenu, Gaši, Flašu Gordonu i Dejl… Bakić uspeva da zavara čitaoca držeći se poznatih stripovskih sižea i karaktera, da bi onda, nenadano i vešto, napravio rez i (razdrogano) destruirao kako poetiku stripa, tako i sama („dogovorena") načela lepe književnosti.

ŠTA JE DOSEG OVE KNJIGE? Vrsni pripovedač kakav je Bakić je svoje narativne obrasce prošarao i drugim idejnim tokom: svoju staru opsesiju postapokalipličkog sveta ovaj put je ispisivao s dubokom ironijom, osmišljavajući novi tip junaka-veselnika koji luta Pustom zemljom (sve tražeći dobrog stripadžiiu koji bi ove sinopsise pretvorio u vezane likovne kadrove)!

POSLEDNJA REČENICA GLASI: „Na korici piše: nastavak u sledećem broju..."

KADA Bl OVA KNJIGA IMALA UKUS: bio bi pomalo kontradiktoran. Na primer, kao kada gladnom vegetarijancu pripremite sjajno pečenu prasetinu. (Hm, ili će poštovali principe, pa ostati gladan, ili će se nakrkati — i uživati! — pa makar posle i sumnjao u sebe.)

PRONAĐITE SLIČNE KNJIGE. Ironija, sarkazam i duhovitost Bakićevog šaljivog stila, gde se bez zlobe podsmeva strip junacima i našim, često okoštalim čitaločkim navikama, u drugom planu konstantno održava i (našu) skepsu vezanu za „velike" vrednosti „visoke" literature, pa tako upućuje na stare majstore poput lljifa i Petrova.

PREPORUKA ZA ČITANJE... Razdragana graja veselih posetilaca luna-parka. Pronađite najveći ringišpil, uskočite, i dok letite u nebo, ukrug, ukrug, čitajte ovu razdraganu knjigu: bar nećete nikom smetati dok sebudete smejali na sav glas.

Đorđe Pisarev


Poslednje ažurirano ( petak, 24 februar 2012 15:08 )