• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Ledeni svet Ilije Bakića

El. pošta Štampa PDF

Prikaz knjige LED Ilije Bakića

Budućnost. Megalopolis. Otuđenost. Evolucija? Naprotiv, ljudi degradiraju u nešto niže od životinja, u nešto mnogo gore.

U prvom delu knjige „Led“ Ilije Bakića, delu nazvanom „Led“, pratimo dvojicu sitnih protuva koji u megalopolisu post-kiberpankovske budućnosti nalaze „uhlebljenje“ kod znatno moćnijih od sebe. Pravila postaju drugačija nego dok su samo nalazili posliće, sitne zadatke koje bi obavili. Sada se od njih traži više, i pod stalnom su prismotrom. Potrebno je uklopiti se; milosti nema, čak ni milosti smrti, jer svako može biti upotrebljen. Ovako ili onako. Pod moćnim gospodarem (gospodarima? Teško je reći, niti je njima namenjeno da znaju) razlike između njih dvojice postaju sve uočljivije, rivalitet izraženiji, a ionako klimavo prijateljstvo i međusobna podrška neodrživi. Ponos, integritet, ljudskost, prijateljstvo, to su stvari koje su u grčevitoj borbi za preživljavanje nepotrebne, pa i ometajuće. Ostaje samo želja da se nekako preživi.

Drugi deo knjige, „Na Satellitu“, nas iz megalopolisa vodi na obod, na kome je rastakanje ljudskog znatno izraženije. Lovac na ucenjene glave koji se zaleteo tamo gde ne treba dospeva na Satellit, obod civilizacije, gde u opštoj bedi više ničeg ljudskog nije preostalo, gde svako prodaje svakog za sitninu a konzerva pseća hrane je slasni delikates – a onda stvari kreću nizbrdo.

I u prvom i u drugom delu knjige upotrebljena je mešavina sprskog, engleskog i nemačkog jezika, mešavina koja već sama za sebe govori o nedostatku identiteta, o otuđenosti (kako se neko bez identiteta može zbližiti ma sa kim?), o svetu u kome se svako oseća kao stranac. Ta vavilonska mešavina jezika dodaje na atmosferi izgubljenosti i zbrkanosti u svetu od koga su se i Bog i đavo oprostili, i ostavili ga nesrećnim smrtnicima da se u njemu batrgaju.

Budućnost je mračna, mučna i tegobna, a Ilija Bakić je njen hroničar.

Ivana Milaković


Poslednje ažurirano ( petak, 24 februar 2012 14:52 )