• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Jeđupkina potraga

El. pošta Štampa PDF

prikaz zbirke "Nomadi" Spomenke Pululu


Jeđupka, lutalica očiju plavih na oca a kose garave na majku, otkriva čudesno poreklo predaka svoje majke – i to je tek početak, jer treba pronaći način da se čitav jedan narod vrati u život, i pripaziti na krilato čedo drugog naroda, poteklog sa zvezda.

Duh pokojnog glumca pokušava da pronađe način da zaštiti nevinog dečaka od njegove usamljene bake.

Tri mlade žene, bliske kao sestre, dve crne, jedna bela, traže način da prežive i da ostvare snove u neprijateljskom okruženju. Jedna od njih ume da prizove u pomoć Čoveka Psa.

Devojčica traži način da postane dečak.

Žena na motoru nalazi mladunče tigra, i rešava da ga privremeno zadrži, dok mu ne pronađe smeštaj u Zoo-vrtu. Privremeno ume da potraje. Žena i tigrica trče po vetru i snegu. U potrazi?

Sofija pamti priču o Cvrčku i zecu. Pamti i šta joj je činiti kako bi pravilno ispratila baku koja joj je priču ispričala.

Mala Olivera, siroče, traži prijateljsko društvo. Nalazi Kosjenku, koja joj priča o paunici, njenih osam sestara i bratu, i o ljubavi koja ne napušta. I Cvrčak je u toj priči.

Mara je gladna, i traži hranu po lagumima beogradskim.

Jedna žena traži veoma posebne sastojke za specijalnu večeru za dvoje. Do nekih sastojaka je teško doći. Za neke je neophodno ubiti.

Druga žena se pita da li je zvuk cvrčaka koji satima ne prestaje – kakvi sad cvrčci u vozilu koje putuje iz jedne zemlje u drugu? - nagoveštaj rastućeg ludila u njenoj glavi.

U deset različitih priča, u deset različitih svetova, junaci lutaju i tragaju. Ponešto i pronađu, nekad da bi otkrili da im teškoće tek predstoje. Nekad stvar i nije u nalaženju, već u potrazi – kad uspeju, završavaju se snovi, dok tragaju, bar imaju o čemu da sanjaju. Pripovedanje je delom sneno, delom narodsko; jedno se bez šavova uklapa u drugo. Likove je lako zamisliti uz sebe – ili poželeti da na takve ne naiđete.

Ovo je zbirka uz koju se luta, uz koju se traži, uz koju se sanja. Niko ne može reći kakve ćete svetove odsanjati uz nju, hoće li ostati tek san, ili će biti odsanjani u postojanje.

Ivana Milaković


Poslednje ažurirano ( petak, 24 februar 2012 14:56 )