• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

„Grotlo“ Olivera Jovanovića

El. pošta Štampa PDF

prikaz zbirke priča „Grotlo“ Olivera Jovanovića

Oliver Jovanović je od 1996. godine objavio više knjiga poezije i kratkih priča, a objavljivan je i po različitim časopisima, kako onim koji objavljuju priče i poeziju, tako i u časopisima za popularizaciju kutlure. „Grotlo” je njegova najnovija zbirka, u ovom slučaju naučnofantastičnih priča.

„Grotlo” sadrži 17 priča. Većina su sasvim kratke, i više su nalik na slike nego na priče (moguć uticaj Škole primenjenih umetnosti koju je autor završio). One koje su duže su zaista impresivne, priče o graničnim situacijama, o mračnom u čoveku, o tome kako se ljudi, kada su pritisnuti, ili kada im se pruži prilika, pokazuju.

Priča koja, moguće, ostavlja najjači utisak je „Oluja”. To je priča o prvom kontaktu koji je zbog ljudskog nerazumevanja, pohlepe i nebrige prerastao u tragediju.

Motiv prvog kontakta postoji i u pričama „Grotlo” i „Izmeštanje”; u obe priče se druga vrsta, fizički veoma različita od ljudi, pokazuje podjednako sklona uništavanju.

Motiv ratnih zbivanja, koji postoji u priči „Izmeštanje”, je prisutan i u „Koti 905”, samo su lokacije drugačije. U „Koti 905”, grupa vojnika dobija zadatak da proveri vest o sudaru dva aviona – a onda otkrivaju da tu postoji nešto ubilački natrojeno, nešto što nimalo nije briga ko je kog naroda i oko čega se ratovi vode. Kao što otkrivaju i vojnici u priči „Noćna kretanja”: gladna stvorenja love na ratištima i nimalo ne mare ko je koje nacije. Obrok je obrok.

Neujednačenih priča po kvalitetu, „Grotlo” je, ukupno uzev, veoma dobra zbirka. Negde su u pitanju više slike nego priče, ponegde je kraj slabiji u odnosu na ostatak priče, negde je baš kraj adut; kada se pogleda cela zbirka, tu su priče koje će vas potresti, koje bi vas mogle užasnuti, a tu je i poneka duhovita pričica koja će vas nasmejati.

Dobra zbirka za čitanje i za uživanje.

Ivana Milaković


Poslednje ažurirano ( petak, 24 februar 2012 14:54 )