• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Anđeoska zbirka Saše Robnika

El. pošta Štampa PDF

Prikaz knjige „Anđeli na kocki šećera“ Saše Robnika

Arhanđeo Mihajlo živi u smrtnom obličju, kao agent Gospoda svoga. Osim što Gospoda služi, opija se (nekad i u crkvi, u društvu arhanđela Gavrila), jede podrigušu dok radi kao fizikalac na građevini, zaljubljuje u smrtnu ženu, a osmogodišnja devojčica ga začikava. Vitezovi Okruglog stola su lečeni alkoholičari. Dva splavara koja prevoze duše preminulih vraćaju se u svet smrtnih kako bi otkrili zbog čega nove duše više nikako ne dolaze, a podržava ih anđeo nižeg reda koji sebe šaljivo naziva „Gargamel“. Gospod Bog nosi „havajku“ i igra golf sa Luciferom. Veštice darivaju smrtnike koje su oštetile, pa tako Mitru nijedna žena ne može odoleti, a Radenko može da otvori rupu gde god poželi, i samoću mu ublažava traktor koji govori (a može i da poleti). Pas Fujto, bezobraznik koji puši i pije pivo, pomaže onima koji su mu dragi, a nakon maleroznog hodočašća u Apatinsku pivaru nalazi se u poziciji da reši zavadu među vešticama; nada se i da će kad-tad naći neku rasnu kuju koja bi htela takvog prevejanog kera kao što je on. To su samo neki od detalja iz prve zbirke priča Saše Robnika, „Anđeli na kocki šećera“.

Premda početnička, premda bi se na zanatu još moglo raditi, „Anđeli na kocki šećera“ je zbirka koja osvaja autorovom blagonaklonošću prema likovima koje je stvorio, dobroćudnim pogledom na svet, pogledom prema kome će dobro pobediti a za sitnije mane se ne zakera (bar ne ako se za njih uredno pokajete), ljubavlju prema pisanju. Osvaja i duhovitošću i blagonaklonim humorom, kao i likovima koji se pamte: pas koji govori, pije i puši, traktor koji govori, ludira se zajedno sa vlasnikom, a po potrebi i leti, anđeli koji se napijaju i povremeno svašta pričaju ali su prema dobrima uvek blagonakloni i Gospoda svog uvek podržavaju, blago iritantna mala veštica Tamara (nisu li sve one pomalo veštice?) koja najviše želi da ima tatu, nekadašnji rivali, a sada najbolji prijatelji, splavari koji se upuštaju u nepoznato onda kada ni sam Bog ne zna šta se zbiva, veštice koje uzimaju, daju, svađaju se, daju sve od sebe da spasu svet...

„Anđeli na kocki šećera“ je zbirka koja se pamti sa osmehom na licu, i sa nadom da ćemo od istog autora dočekati nove, još bolje knjige.

Ivana Milaković


Poslednje ažurirano ( petak, 24 februar 2012 14:53 )