• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Mirjana Detelić: Dorkasi

El. pošta Štampa PDF

Dorkasi

Dr Mirjana Detelić se godinama bavi naučnim radom u književnosti. Iskoristivši izuzetno poznavanje mitova i legendi, predanja i književnih dela, čaroliju mašte i veštinu pisanja, izgradila je neobičnu priču.

Nit pripovesti uvezala je za legendu o dorkasima i njihovom misterioznom nestanku, da bi zatim isplela priču kroz vreme i prostor da današnjih dana. Dorkasi su bili učitelji u staroj Grčkoj koji su sami birali svoje učenike, one koji su pokazivali izražene sklonosti ka arkanama, ezoteričnim ili okultnim veštinama. Predmet interesovanja dorkasa bila je magija, tajne veštine, božanski principi i njihovi skriveni zakoni. Odabrani učenici su zauvek napuštali roditeljske domove i potpuno se predavali životu u hramovima gde se odvijalo školovanje koje njihove roditelje nije koštalo ništa. Zaštitni znak dorkasa bio je gazela.

Neobičan jezik pripovedanja, nabrajanje činjenica i „činjenica“, mogu da prevare površnog čitaoca koji tek nakon nekoliko pročitanih strana uvidi da nije reč o naučnom radu već o – romanu.

Dr Mirjana Detelić se prvi put u ovom delu okušala u lepoj književnosti i, kao što se vidi, vrlo uspešno.