knjie IP Tardis
 
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Predstavljanja knjige GROTLO Olivera Jovanovića

Uskoro će se održati dva predstavljanja zbirke SF priča "Grotlo" Olivera Jovanovića:

Festival fantastike ZaječarPrvo, na Festivalu fantastike Zaječar, u petak 10. decembra 2010. godine. Vreme i mesto: Centar za kulturu, 19h. Na Festivalu, pored Olivera Jovanovića gostuju i Aleksa Gajić, Mladen Đorđević, Goran Skrobonja, Dejan Ognjanović i Šok koridor (Aleksandar Radivojevi & Nenad Bekvalac). Pozivamo vas da posetite Festival fantastike a koristimo priliku da od srca pozdravimo ideju i poželimo FFZ-u puno uspeha!

Drugo predstavljanje je u Beogradu, u ponedeljak 13. decembra 2010. u 19h, u okviru redovne tribine Društva ljubitelja fantastike "Lazar Komarčić" (tribinska sala Doma omladine Beograda, I sprat) (prijavite se na Fejsbuku da ćete doći ;).

Na oba predstavljanja vas očekuje zanimljiv razgovor sa autorom, kao i prilika da nabavite knjigu po povlašćenoj ceni, a i da dobijete posvetu od pisca ;)


 

Stigla "Legija Nepromočivih"

Ponovo pred publikom — kultni strip-album Željka Paheka, Legija Nepromočivih.

Ne, ovo nije slika iz 1917. godine, samo liči... Teško se primećuje da su raspored i dubina rovova proračunati specijalnim kompjuterom, ali odmah upada u oči da svi oficiri i vojnici nose čuvene Armanijeve modeleiz 2290 godine... Da, da. Ovo je XXIII vek. Tragedija čovečanstva. Četvrti svetski rat. Ustvari, samo jedan njegov deo, na zapadu Eurotanazije. Jedan mali, zaboravljeni delić...

Legija Nepromočivih

Legija Nepromočivih - zadnja strana

64 strane A4 formata.

Uskoro stiže i tvrdo koričeno izdanje, a meko već možete nabaviti (ili poručiti) u knjižari Tardis, po ceni od 670,00 dinara.


 

Mačji snovi

U ponedeljak 15. novembra sa početkom u 19h predstavljamo „Mačje snove“, zbirku priča Ivane Milaković, u okviru redovnih tribina Društva „Lazar Komarčić“ (Dom omladine Beograda, Makedonska 22, prvi sprat, tribinska sala).

„Mačji snovi“ su Ivanina prva samostalna knjiga, sa čak dvadesetak kratkih priča raznih žanrova fantastike.

Posetioci i članovi LK će moći da kupe knjigu po promotivnoj ceni od 500 din.


 

Priznanje "Krleža" Miroljubu Todoroviću

Miroljub TodorovićOvogodišnji dobitnik nagrade Priznanje Krleža za životno delo je naš pesnik, prozni pisac, esejista i multimedijalni umetnik Miroljub Todorović, osnivač i teoretičar srpskog (jugoslovenskog) neoavangardnog stvaralačkog pokreta signalizma.


Nagradu Priznanje Krleža dodeljuje Sveslovensko književno društvo. Dosadašnji dobitnici ovog priznanja su: akademik Erih Koš, akademik Predrag Palavestra, književnik Bogdan Malešević iz Zagreba i prozni pisac Zoran Ilić, urednik veb-sajta na internetu posvećen autorima sa prostora bivše Jugoslavije.

Svečano uručenje nagrade biće održano 23. septembra u 19 sati u biblioteci „Milutin Bojić“, Ilije Garašanina broj 5 u Beogradu.

Todorović je u Tardisu zastupljen izborom poezije Svinja je odličan plivač i druge pesme (2009), a u sledećih mesec dana objavićemo još dve njegove knjige:

Torba od vrbovog pruća

Torba od vrbovog prućaU "Torbi" Miroljuba Todorovića možete naći kratke priče, snove, nađene priče i slike priče, često inspirisane životom drugih umetnika, pisaca, slikara...

Knjigu otvaraju dva usmerivačka mota. Onaj Foknerov upućuje ka, prividno prikrivenoj, avangardnosti (ona se najpre i najviše da uočiti u miksturi ponuđenih književnih „pazli“), a drugi – Kišov – asocira na prustovsko oživljavanje odbeglog vremena i ukazuje i na „memoarsku“ dimenziju koju Todorovićevi tekstovi, čak i kada su dati kao snovi, donose. Nikako se ne sme zaboraviti da ništa, čak i kada je o tobožnjim praktičnim savetima (njih moramo iščitavati na humornoj, možda čak i grotesknoj, ravni), ne sme biti pročitano doslovno. Todorović, i signalizam, insistiraju na neprekidnoj igri i apsolutnoj slobodi koja i dopušta i nalaže da se i citirano, dovođenjem u novi kontekst, pročita novim i iskošenim naočarima. Slike priče treba iščitavati tako što se polazi od autorovih „intervencija“ prisutnih na njima. „Portretisani“ Vuk Karadžić, Laza Kostić, Nikola Tesla, Milunka Savić, Miloš Crnjanski, Branko Miljković, Aleksandar Makedonski, Nikolaj Gogolj, Karl Marks, Fjodor Dostojevski, Fridrih Niče, Džejms Džojs, Ezra Paund, Tomas Sterns Eliot, Horhe Luis Borhes, Salvador Dali, Samjuel Beket tvore specifičnu istorijsko-filosofsko-književnu „porodicu“ koja baca čitav snop asocijativnih signala i gradi intertekstualnu mrežu unutar koje bi se i Todorovićeva proza mogla iščitavati. No, potencijalne asocijacije se tu ne zaustavljaju. Kada je o snovima Todorovićevim reč, mogli bismo ih uporediti sa onima iz „Snevnika“ Ljubomira Simovića ili  „Noćnika“ Vladana Radovanovića. Ne bismo smeli zaboraviti, međutim, ni one koje su razasuti u romanima Dostojevskog ili u „Dnevnicima“ i književnim tekstovima Franca Kafke, kao ni pesme snove najrazličitijih autora: i Remboa, i Ponža, i Mišoa, i nadrealista, i naših i francuskih, na primer. Kada Todorović piše o namernom, dijetetskom, gladovanju Aptona Sinklera, prisećamo se stvarnog prikazanog u romanu "Glad" Knuta Hamsuna, ali i „ekspresionističkog“ u Kafkinom „Umetniku u gladovanju“.

(iz pogovora Dušana Stojkovića)

Dnevnik signalizma (1979-1983)

Dnevnik signalizmaOvo delo na skoro 800 bogato ilustrovanih stranica donosi lične i umetničke dnevničke zapise Miroljuba Todorovića iz perioda 1979–1983. Dnevnik nije puki dnevnik ličnih dešavanja ili javnog života umetnika, već daje uvid u sam proces nastajanja umetničkog dela, sadrži odjeke kulturnih i socio-političkih događaja u zemlji i svetu, reakcije na hapšenja i suđenja umetnicima, na zapanjujuća naučna otkića i tehnološke inovacije, sećanje na nasilne proteste pisaca, filozofa i ostalih intelektualaca u Beogradu, itd... Sadrži brojne primere poesie brute (sirove poezije), citate, snove, misli, beleške i kratke oglede u kojima autor širi i razrađuje poetiku signalizma, priloženi su delovi iz obimne arhive mejl-arta i ostalih umetničkih projekata koje je Todorović inicirao ili kojima je prilagao.


 
Strana 8 od 16